SROI volgens de Rotterdamse norm

Als woningcorporatie vinden wij Social Return On Investment belangrijk want dat raakt vaak ook onze huurders.

Arbeid draagt voor een mens bij aan het ervaren dat hij of zij mee telt en ertoe doet. Door SROI een vaste plek te geven in onze inkopen, zetten wij onze opdrachtnemers aan om actief de kansen op arbeidsontwikkeling te vergroten.

We mogen veronderstellen dat een deel van onze huurders deel uitmaakt van de groep mensen die wat de arbeidskansen nu langs de kant staan, de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Naast het bieden van arbeidskansen voor mensen die nu langs de kant staan, zijn er ook jongeren voor wie het reguliere onderwijs niet de leermethode biedt die hen verder helpt. Ook plekken en initiatieven voor de groep kunnen binnen de SROI-invulling passen.

Het begrip SROI.

SROI is het stellen van sociale contractvoorwaarden bij inkoop en aanbestedingen. Social return betekent letterlijk: ‘iets teruggeven aan de samenleving’ en is net als duurzaam inkopen onderdeel van ‘maatschappelijk verantwoord inkopen’.

In de praktijk betekent dit dat de wij een contracteis opnemen bij onze inkopen over de SROI-afspraak. Dit houdt in dat de opdrachtnemers een bepaald percentage, standaard 4% of 5% van de loonwaarde binnen een opdracht investeren in het leveren van een bijdrage aan de werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of aan andere activiteiten met een maatschappelijke impact.

SROI heeft zich landelijk bewezen als middel om naast de reguliere reïntegratie- en participatieactiviteiten, kan bijdragen aan de verwezenlijking van de maatschappelijke doelstellingen op het terrein van het aan het werk helpen van werklozen en de participatie van deze doelgroep. Dit brengt hen in een betere positie op de arbeidsmarkt.

De meerwaarde van SROI voor opdrachtnemers zit in de mogelijkheid om invulling te geven aan de behoefte aan flexibele en structurele inzet van personeel, maatschappelijk verantwoord ondernemen en behoud van vakmanschap.

De Rotterdamse woningcorporatie-SROI-ambitie.

Op 9 maart 2020 ondertekenden alle vier de Rotterdamse woningcorporatie samen met de gemeente Rotterdam een intentieverklaring waarmee wij met de drie andere corporaties jaarlijks 250 Rotterdamse werkzoekenden aan werkervaring helpen op werkzaamheden die plaatsvinden aan onze woningen. Daarnaast creëren we werkervaringsplekken, stages en waar mogelijk vacatures binnen onze eigen organisatie.

Om dit te bereiken maakt de SROI een onderdeel uit van ons inkoopbeleid. Via dit beleid verwachten we van onze leveranciers dat zij, in ruil voor het werk dat wij ze gunnen, iets teruggeven voor mensen met een beperkt inkomen of een kwetsbare positie door hun kansen te vergroten op de, Rotterdamse arbeidsmarkt, en door het versterken van de cohesie in de gebieden waar wij veel vastgoed bezitten.

Doelen waar SROI aan bijdraagt.

Onze algemene inzet van SROI is dat kwetsbare burgers met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen op werk krijgen en meer kansen krijgen om mee te doen naar vermogen. Die kwetsbare burgers met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn niet zelden ook huurder van een van de woningcorporaties.

De doelstellingen van onze SROI zijn:

  • Bijdragen aan kansen op de arbeidsmarkt
    • vergroten van (arbeids-)participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (hyperlink naar ‘Arbeidsmarkt’ hieronder);
    • voorkomen en terugdringen van voortijdige schooluitval;
    • verbinden onderwijs en arbeidsmarkt.
  • Ondersteunen van het lokale sociaal ondernemerschap.
  • Bijdragen aan maatschappelijke ontwikkeling, sociale cohesie, in ons werkgebied.

Arbeidsmarkt

Primair is de invulling van de SROI gericht op de arbeidsontwikkeling. Hiervoor werkt MVOkay in opdracht van de vier woningcorporaties nauw samen met het WerkgeversServicePunt Rijnmond en het Nationaal Programma Rotterdam Zuid.

Aan de inzet van kandidaten zijn regels verbonden om te bepalen of een kandidaat wel of niet onder de definitie SROI valt. Jaarlijks worden die regels vastgesteld in de Spelregels-SROI

Focus op Rotterdam

Het zwaartepunt bij de invulling van de arbeidsontwikkeling ligt op de stadsregio Rotterdam en dan met name op Rotterdam Zuid. Op 9 maart 2020 hebben de vier woningcorporaties, samen met de wethouder W&I en het NPRZ een driejarige intentieverklaring ondertekend om de krachten te bundelen om zoveel mogelijk impact te generen voor Rotterdam Zuid.

Sociaal ondernemen

Met ons SROI-beleid stimuleren we het sociaal ondernemen bij onze leveranciers. Dit gebeurt doordat de SROI-afspraak kan worden ingevuld door sociaal inkopen van diensten of producten bij erkende lokale sociaal ondernemers. De Sociaal Economische Raad (SER) heeft hier een internationaal gangbare definitie voor opgesteld.

Sociale ondernemingen zijn zelfstandige ondernemingen die een product of dienst leveren, en streven primair en expliciet een maatschappelijk doel na. Voor sociale ondernemingen staat de financiële doelstelling ten dienste van het primaire maatschappelijke doel.

Meer hierover leest u bij de Sociaal- en maatschappelijke invulling.

Maatschappelijke ontwikkeling

SROI kan naast de inzet op arbeidsmarktbeleid helpen om andere doelen in het maatschappelijk domein te bereiken. Zo kunnen opdrachtnemers met hun kennis en expertise bijdragen aan armoedebestrijding, goed onderwijs of bestrijding van eenzaamheid onder ouderen.

Daarnaast kunnen zij met activiteiten, of eventueel financiële hulp maatschappelijke projecten ondersteunen of versterken.

Op de SROI-menukaart staan de toegelaten projecten voor enig jaar waar leveranciers uit kunnen kiezen om hun SROI-afspraak in te vullen. Met de menukaart geven we richting aan hoe onze leveranciers hun SROI-verplichting in kunnen vullen en zo de relatie tussen SROI op contracten en wat we zelf aan maatschappelijke bijdragen leveren in wijken vanuit Wonen.

Duurzame arbeidsinschakeling

Het belangrijkste doel van SROI is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam verder te helpen. Wij willen SROI zodanig inzetten dat werkzoekenden of kwetsbare groepen ook op langere termijn kunnen blijven werken, dus niet alleen tijdens een opdracht van de woningcorporatie. Daarom maken we gebruik van een ‘extra waardering’ voor vaste dienstverbanden en voor doorstroom vanuit tijdelijke garantiebanen. Ook stimuleren we met SROI een werkomgeving waarbij de werkgever investeert in de nieuwe medewerker én in werkenden zonder startkwalificatie. Dit is uitgewerkt in de Spelregels-SROI.

© 2025  MVOkay Nederland | Postelkamp 8 | 6652 BE Druten | 085 124 70 02