Sociaal en maatschappelijke invulling
Op deze pagina vindt u organisaties en projecten waar u mee kunt samenwerken voor de sociaal- maatschappelijke invulling van uw SR-afspraak. Deze lijst is niet uitputtend; het staat u vrij om in overleg te gaan met uw SROI-regisseur of het project of de organisatie waar u mee wilt samenwerken past binnen de invulling van de Rotterdamse Norm.
Op deze pagina vindt u organisaties en projecten waar u mee kunt samenwerken voor de sociaal- maatschappelijke invulling van uw SR-afspraak. Deze lijst is niet uitputtend; het staat u vrij om in overleg te gaan met uw SROI-regisseur of het project of de organisatie waar u mee wilt samenwerken past binnen de invulling van de Rotterdamse Norm.
Erkende sociaal ondernemers voor de arbeidsmarktregio’s Haaglanden, Zuid-Holland Centraal en Rijnmond
De 27 gemeenten van deze drie arbeidsmarktregio’s zijn: Delft, Den Haag, Westland Midden Delfland, Rijswijk (Haaglanden), Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg Voorschoten, Wassenaar, Zoetermeer (Zuid-Holland Centraal) Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis, Hoeksche Waard, Krimpen aan den IJssel, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Westvoorne en Zuidplas (Rotterdam- Rijnmond).
Landschapsonderhoud
Rotterdam
U kunt bij deze locaties vergaderen, lunchen of afspreken. Het factuurbedrag van uw bestedingen bij deze locatie mag u verantwoorden als ‘inkopen bij een sociale onderneming’. Daarmee vult u niet alleen uw SROI-afspraak, maar u steunt vooral ook het goede werk dat deze projecten in Rotterdam allemaal op de kaart zetten.
De Welzijnscoalitie Delfshaven verbindt buurtinitiatieven, verenigingen, en gemeenschappen om samen een sterke en levendige buurt te vormen waarin iedereen zich thuis voelt.
Wij ondersteunen en versterken de kracht van buurtplekken zoals speeltuinen, buurthuiskamers, groenplekken, en kunstateliers. De coalitie bestaat uit een divers netwerk van meer dan 60 initiatieven en organisaties die samen streven naar een bloeiende, inclusieve samenleving waar bewoners elkaar ontmoeten, ondersteunen, en samen dingen ondernemen. In een tijd waarin betaalde, professionele zorg en welzijn minder beschikbaar is, bouwen wij aan een krachtig netwerk van vrijwilligers en gemeenschappen.
Door de buurtkracht te stimuleren en te versterken, werken we aan een Delfshaven waar welzijn en verbondenheid vanzelfsprekend zijn.
Stichting VoedselEducatie010 is een sociale onderneming die een gezonde lunch aanbiedt op basisscholen in Rotterdamse wijken.
In het Huis van de Wijk op de Persoonsdam in Feijenoord is een van de keukens van Voedseleducatie010 gevestigd. In dit pand is ook vergaderruimte beschikbaar.
VoedselEducatie010 kan op aanvraag voor bedrijfsbijeenkomsten gezonde maaltijden, snacks, versgebakken brood en meer lekkere hapjes via onze gezonde cateringservice leveren.
De CultuurWerkplaats Tarwewijk beschikt over een pand van 300m2 en een riante tuin van driekwart hectare.
Hier in Het Wilde Groen kunnen organisaties, bedrijven en particulieren vergaderen, werksessies organiseren, bedrijfsuitjes houden, aan workshops meedoen of gewoon gezellig bij elkaar komen.
Binnen hebben we 2 ruimtes ter beschikking en in onze weelderige tuin zijn er verschillende (overdekte) plekken. Ons kookteam zorgt ervoor dat onze gasten ook culinair geheel aan hun trekken komen.
Ons eten is heerlijk van smaak, met liefde toebereid en met biologische producten deels uit eigen moestuin.
Handen van Humanitas is hét Rotterdamse netwerk van maatschappelijk betrokken bedrijven, die met hun hart en handen de kwetsbare doelgroepen van Stichting Humanitas ondersteunen. Handen van Humanitas is een initiatief van Stichting Humanitas, die met elkaar stellen dat ieder mensenleven kwetsbare momenten kent.
Samen met het netwerk zet Handen van Humanitas zich graag in om onze kwetsbare Rotterdammers volwaardig mee te laten doen in de stad. En om dat te bereiken, steken we de hand uit naar bedrijven, ondernemers en particulieren in de stad. Naar hen die graag iets willen bijdragen in die kwetsbare periode van hun mede-Rotterdammers, of dat nu een uitgezworven zwerver is of een oud-CEO van een bedrijf die moet revalideren. Een euro, een dienst, een sponsoring of iets anders kan voor iemand, maar ook voor ons als organisatie in een uitdagend maatschappelijk klimaat, een groot verschil maken.
Een samenwerking binnen ons netwerk resulteerde in een prachtig initiatief: De Straatkapper. De missie van De Straatkapper is om de afstand tussen kwetsbare mensen en de maatschappij te verkleinen door een simpele daad van liefde. Dit kan voor mensen zijn zonder vaste woon- of verblijfplaats, mensen met financiële uitdagingen of mensen die plots voor een onvoorziene impactvolle situatie staan.
De Straatkapper brengt dit in praktijk door mensen kosteloos te knippen en zo een bijdrage te leveren aan waardigheid, hoop en liefde voor de medemens. Doneer knipbeurten aan dit project; één knipbeurt heeft een waarde van €10,00.
010 – 2713800
De Afrikaanderwijk Coöperatie maakt de kracht van Rotterdam Zuid zichtbaar door te investeren in betrokken bewoners en ondernemers.
De coöperatie stimuleert duurzame lokale productie, kennisuitwisseling, culturele ontwikkeling en ondernemerschap op basis van een gedeelde verantwoordelijkheid en participatie.
De Afrikaanderwijk Coöperatie levert diensten op het gebied van catering, schoonmaak, vervoer, textielproductie, beheer en cultuur. Het Gemaal, de herkenbare karakteristieke locatie in het hart van de wijk, met een capaciteit van 100 personen, wordt beheerd en geprogrammeerd door de Afrikaanderwijk Coöperatie.
Alle werkzaamheden worden uitgevoerd door bewoners van de Afrikaanderwijk.
De Excelsior Foundation is het maatschappelijke hart van de club.
Het doel van de stichting is middels de kracht (merk, imago en kernwaarde) van Excelsior sociaal-maatschappelijk actief te zijn in de regio Rotterdam. Die maatschappelijke rol verwijst naar het verbeteren van de leefsituatie van individuen, groepen of wijken.
Om onze maatschappelijke rol vorm te geven richten we ons op projecten die gebaseerd zijn op een (of meer) van de pijlers.
Rikx is een innovatieve methode die de impact die sociaal ondernemers maken inzichtelijk maakt en omzet in een waarde (geld).
Hierdoor ontstaat er voor hen ruimte om te innoveren, ontwikkelen of groeien. Door dit te koppelen aan de SROI verplichting van bedrijven ontstaat een win-win situatie.
Ondernemers met een MVO beleid, of SROI verplichting kunnen via Rikx zinvol investeren in één van de deelnemende sociaal ondernemers, die vervolgens gegarandeerd impact maken met deze investering op de plaatsen waar dat het hardst nodig is.
Groei door Vitamine A(andacht)
“Maak impact in een kinderleven door maar 2 keer in de maand wat van je tijd te geven”
Stichting B for You biedt al 21 jaar mentorprogramma’s aan voor jongeren in de leeftijd van 6 t/m 16 jaar in Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen of Maassluis, die door verschillende omstandigheden een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Stichting B for You ziet het talent in deze kinderen en wil ze door 1 op 1 te koppelen aan mentoren aandacht geven. Mentoren inspireren en motiveren hen om hun talenten te leren ontdekken en ontwikkelen. Want ieder kind heeft toch recht op gelijke kansen!
Bent u als organisatie op zoek naar een sociaal-maatschappelijke invulling van uw SR-afspraak en wilt u tegelijkertijd bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van uw werknemers?
Bied werknemers de gelegenheid om mentor te worden bij Stichting B for You!
Een kind krijgt een mentor en het mentorschap draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de werknemer. Deze vergroot daarbij zijn/haar leefwereld. Niet alleen door het mentorschap, maar ook door de training en begeleiding van Stichting B for You in de rol als mentor.
Duur & Inhoud:
Het mentortraject bestaat na het overleggen van een VOG uit het volgende
- Training tot mentor (2 dagdelen)
Uitvoerig wordt ingegaan op alle aspecten van het mentorschap en de toepassing daarvan. Uw werknemer weet daarna wat van een mentor verwacht wordt.
- Mentor voor minimaal één jaar, twee keer per maand begeleiden van een kind
Afhankelijk van de behoefte van het kind kan het contact bestaan uit datgene wat belangrijk is voor het kind zoals: samen wandelen, culturele evenementen bezoeken, creatief/culinair aan de slag gaan, begeleiding bij schoolwerk. Daarnaast biedt B for You voor alle mentorkoppels jaarlijks de BforYou BBQ, de Bday en de eindejaarsbijeenkomst aan en worden er door andere organisaties vrijkaartjes voor activiteiten aangeboden.
- Mentormeetings
Er zijn minimaal 3 mentormeetings per jaar, waarbij een actueel thema centraal staat en mentoren ervaringen kunnen uitwisselen.
- Evaluatie/begeleidingsgesprekken
Deze gesprekken vinden plaats na 3, 6 en 9 maanden. De mentor wordt begeleid, zowel ten aanzien van de voortgang van de ontwikkeling van de mentee als van zichzelf.
Invulling in het kader van de SROI van de Rotterdamse Woningcorporaties.
Een match kost gemiddeld 2200,- euro. Het mentorschap kost de mentor ongeveer 100 uur per jaar. Met u interesse hebben dan kunnen we bespreken wat dat aan loonkostenderving voor u betekent.
De Makerij is een particulier initiatief dat kinderen en jongeren in een inspirerende omgeving in aanraking brengt met ‘maken’ én met ‘makers’. Wij bieden dit aan omdat handvaardigheid lessen veelal verdwenen zijn uit het onderwijs. Terwijl we makers zo ongelofelijk hard nodig hebben op de arbeidsmarkt.
In onze werkplaats in De Hillevliet dompelen we kinderen en jongeren -met hun klas, onder schooltijd- gedurende een dagdeel onder in de wereld van een goudsmid. De workshops worden gegeven door startende goudsmeden. Ze zijn zo opgezet dat kinderen kennis maken met verschillende gereedschappen.
De Makerij verkoopt, als erkend sociaal ondernemer, de workshops als ‘social impact’ aan bedrijven en instellingen zoals die van u, met een SROI-verplichting of MVO-ambitie. De workshops stelt De Makerij vervolgens kosteloos beschikbaar aan scholen in Rotterdam die met hun klassen een dagdeel naar De Makerij komen. We bereiken hiermee een doelgroep vanaf 10 jaar, uit het reguliere basis- en voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, Startcollege van Zadkine en andere MBO-studenten. Een brede groep dus, in ons prille bestaan. Onze impact reikt verder:
Kansengelijkheid > de workshops zijn kosteloos voor scholen; dus een excursie naar De Makerij is voor iedereen haalbaar, ongeacht de financiële situatie van school of van hun ouders.
Loopbaanoriëntatie > kinderen ervaren hoe leuk het is om met je handen iets te maken, ontdekken of ze dit kunnen. Makers hebben we keihard nodig op de Rotterdamse arbeidsmarkt!
Verruiming van de wereld van kinderen > veel kinderen leven in een kleine wereld, komen soms nauwelijks hun wijk uit. Een bezoek aan De Makerij, waarin ze in de wereld stappen van een goudsmid, laat deze kinderen en jongeren zien dat er meer is dan waar ze dagelijks mee in aanraking komen.
Succeservaring > wij zorgen ervoor dat kinderen en jongeren een succeservaring hebben bij De Makerij. Met deze positieve aanpak accentueren we hun kwaliteiten, die bijdraagt aan hun ontwikkeling.
Als opdrachtnemer van een van de corporaties kunt u bijdragen aan deze impact. En iets betekenen voor deze kinderen en jongeren. Hoe? Heel gemakkelijk! Door in het kader van uw SROI-verplichting workshops af te nemen bij De Makerij. De kosten bedragen 800 euro excl. BTW per workshop. Dus voor 20.000 euro excl. BTW maakt u 25 impactvolle workshops voor zo’n 625 leerlingen mogelijk.
Voor meer informatie:
Jan Fuik
06 13 36 85 84
Big Brothers Big Sisters of Rotterdam helpt kwetsbare Rotterdamse kinderen en jongeren (5 t/m 18 jaar) die wat extra aandacht kunnen gebruiken, aan een maatje (een Big Brother of Big Sister).
Deze kinderen krijgen bijvoorbeeld niet alle aandacht die het nodig heeft omdat het opgroeit:
- met een alleenstaande ouder die veel aan het werk is;
- in en gezin waar een van de ouders kampt met een chronische ziekte en weinig energie heeft om iets te ondernemen;
- met veel broertjes en zusjes woont die ook aandacht vragen;
- in een gezin dat nog maar kort in Nederland is en het kind nog moet wennen aan de Nederlandse taal en cultuur;
- in een gezin waar er financiële problemen zijn.
Het hebben van een maatje leidt tot:
- meer zelfvertrouwen,
- meer zelfredzaamheid,
- een betere weerbaarheid,
- het verbeteren van de sociale vaardigheden,
- het verlagen van het schoolverzuim,
- betere cijfers op school,
- beter functioneren op opleiding en werk, en
- een betere sociaal emotionele ontwikkeling.
Twee programma’s.
Het schoolprogramma
Eén uur per week tijd en aandacht voor één Rotterdams kind tijdens schoolweken (40 weken per jaar, niet in de schoolvakanties). Dit jaar start bij het begin van een schooljaar in de maand september tot mei/juni het daaropvolgende jaar.
Het buitenschoolse programma
Eén uur per week tijd en aandacht voor één Rotterdams kind in het weekend of avonduren (48 weken per jaar). Dit programma kan elk moment starten. De looptijd van dit programma is één jaar.
De out of pocket kosten voor één match zijn: € 2.625,- per match. Voor dit bedrag kan de Big altijd terugvallen op support en advies en zorgen wij voor de passende match.
Invulling in het kader van de SROI van de Rotterdamse Woningcorporaties.
Schoolprogramma
40 Weken x € 70,- loonkostenderving voor 1 uur per week.
€ 2.800,- + € 2.625,- kosten per match per jaar = € 5.425,- per jaar per match.
Buitenschoolse programma
48 Weken x € 70,- loonkostenderving voor 1 uur per week.
€ 3.360,- + € 2.625,- kosten per match per jaar = € 5.985,- per jaar per match.
Wilt u meehelpen om een Rotterdamse kinderen een duwtje in de rug geven en daardoor een bijdrage leveren aan maatschappelijke ontwikkeling en aan het voorkomen en terugdringen van voortijdige schooluitval? Maak sociale impact & meld uw bedrijf vandaag nog aan!
Voor meer informatie: www.bbbs-rotterdam.nl of 010 – 404 96 08.
Bij Mama Taxi staat MVO voor Maatschappelijk Verliefd Ondernemen.
Mama Taxi is een sociaal (private) vervoersbedrijf met alleen vrouwelijke chauffeurs in dienst en rijdt met 100% elektrische voertuigen in Rotterdam en omstreken (Tesla model S).
Onze chauffeuses (Mama’s) zijn vrouwen van alle nationaliteiten die wij opleiden tot professionele, servicegerichte en klantvriendelijke dienstverleners voor het zakelijk segment.
Wij bieden deze vrouwen die eerst aan de zijlijn van de maatschappij stonden met een duidelijke afstand tot de arbeidsmarkt een waardige baan op niveau aan en daarmee de kans om vooruit te komen. Op eigen kracht. Net zoals de oma van oprichtster Zizi Fernandes: deze oude dame in Guinee-Bissau bleef - ook na aandringen van haar (klein)kinderen - haar boodschappen te voet doen in plaats van met een taxi. Oma was liever haar eigen taxi en werd dus 'Mama Taxi'.
Onze diensten
Met onze service staan wij klaar voor drie klantengroepen:
- Vervoer voor klanten en medewerkers van bedrijven en overheden, op basis van een contract of losse ritten op aanvraag;
- Vervoer van bezoekers van evenementen (gala's, diners en congressen) waar de Mama‘s ook ingezet kunnen worden voor valet parking, pendel en hostess services;
- Vervoer van privépersonen op aanvraag (mits vooraf geboekt).
Onze werkwijze
Onze service kunt u gemakkelijk, snel en eenvoudig bestellen op drie manieren:
1. Via de website: www.mama-taxi.com: klik op bestellen/reserveren en vul het formulier zo compleet mogelijk in;
- Via email: info@mama-taxi.com;
- Via de telefoon: +3185-4019897.
Voor meer informatie, neem eens gerust een kijkje op onze website, www.mama-taxi.com
Mama Taxi heet u binnenkort graag van harte welkom.
Met vrolijke groet,
Team Mama Taxi
Investeer in de toekomst van Rotterdam, de jongeren.
Netwerk Nieuw Rotterdam is een jongerenorganisatie voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar. Onze focus ligt op kwetsbare jongeren.
Denk hierbij aan jongeren met GGZ-problematiek, jonge statushouders, jongeren die moeilijk contact maken en jongeren die (dreigen) uit (te) vallen op school.
Bij Netwerk Nieuw Rotterdam vinden jongeren een plek waar ze gezien worden en vrienden maken, zichzelf ontwikkelen en zich vrijwillig inzetten voor anderen in Rotterdam. Zo gaan wij eenzaamheid tegen, bouwen jongeren aan hun zelfvertrouwen, komen ze sterker in de samenleving te staan én vormen zij samen de oplossing voor andere problemen in de stad.
Sparta Rotterdam is zich als oudste Betaald Voetbalorganisatie bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en zet zich middels Stichting De Betrokken Spartaan in voor het verbeteren van de leefbaarheid in de wijken en haar directe omgeving. Op deze manier kan Sparta in elke levensfase van onze doelgroep een rol van betekenis te spelen.
Vanuit de maatschappelijke vraagstukken, die inspelen op de wensen en behoefte vanuit de doelgroep en (deel) gemeenten, draagt Stichting De Betrokken Spartaan door middel van sport bij aan de gezondheid van mensen, aan de sociale samenhang in onze samenleving, aan het vormen van normen en waarden, zodat de doelgroep in geen enkele levensfase buitenspel komt te staan.
Bij Team Toekomst geloven we dat iedere jongere in het basis- en middelbaar onderwijs recht heeft op een gelukkige en volwaardige toekomst.
Daarom bieden we een op maat gemaakt, tweejarig traject aan met onze linkwerkers en wijknetwerkers, speciaal voor jongeren die extra ondersteuning nodig hebben. In nauwe samenwerking met gezinnen, scholen, clubs en andere betrokkenen streven we naar de best mogelijke begeleiding voor zowel de jongeren als hun families.
We bieden gezinsondersteunende activiteiten, zoals werk- en schuldhulpverlening, om de omstandigheden van het hele gezin te verbeteren.



